Uitgeverij
BlijvendBeklijven Boeken is een uitgeverij die met haar boeken probeert jou enerzijds te laten uitstijgen boven de zee van informatie die dagelijks over je heen komt en anderzijds je sowieso anders naar de wereld te laten kijken. Het zijn boeken die in zichzelf de kennisparadox proberen te omzeilen. Met de kennisparadox wordt hier bedoeld het interessante verschijnsel, dat we als menselijke soort honderden miljoenen boeken hebben geproduceerd, waarin zowat alles over alles is opgeschreven. Op papier lijken we we alles over alles te weten, maar de praktijk blijft bedroevend ver achter. Anders waren we allang ‘supergelukkig’ geweest met zijn allen en zou er geen ongelijkheid en verdeeldheid bestaan en zouden we onze leefomgeving niet aantasten door het milieu te vervuilen, de biodiversiteit te vernietigen en het klimaat te veranderen.
De kenniskermis en Vooruitkijken voor gevorderden.
Maar hoe omzeil je dan die kennisparadox? Dat advies is simpel: ken je brein, houd het klein en één ding tegelijk is fijn! Ik noem dat informatiesurvival. De kenniskermis – Overleven in een zee van informatie (Uitgeverij Haystack) is zowel inleiding als aanleiding tot het schrijven van Vooruitkijken voor gevorderden (Uitgeverij BlijvendBeklijven Boeken). Beide boeken kun je lezen als borrelhapje, als dagschotel of als zesgangendiner. Je bepaalt dus zelf in welk tempo je de informatie tot je neemt. Wel zo handig.
Met De mens als grens brengt auteur Bart Flos echter al zijn eerdere werk bij elkaar. Het boek bestaat uit twee delen, Mens en organisatie en Mens en beschaving, feitelijk twee boeken in één, die samen een Siamese tweeling vormen:
De mens als grens
Mag ik even aan je voorstellen? Professor Pels is een wetenschapper en voorstander van het rationeel discours. Hij omarmt de nuance en baseert zich op observatie, onderzoek, feiten en bewijs. Meneer Luis daarentegen laat vooral zijn onderbuikgevoelens spreken. Hij zegt altijd waar het op staat, recht uit het hart en recht voor z’n raap.
Wat zou er gebeuren als we die twee eens tegenover elkaar zouden zetten om de toestand in de wereld te bespreken? Over hoe we samenleven en samenwerken. Dat we voortdurend tegen vooruitgangsbarrières aanlopen. Dat de verdeeldheid en ongelijkheid toeneemt. Dat economie vóór ecologie gaat. En dat we de destructieve gevolgen voor milieu, biodiversiteit en klimaat inmiddels overal op onze planeet kunnen zien.
– Prof. Pels: ‘Dus jij beweert dat we geen enkele kans maken om op termijn te overleven, dat we gedoemd zijn ten onder te gaan. Dat is me toch wat te kort door de bocht. Ik geloof namelijk dat het nog niet te laat is, dat er nog kansen en mogelijkheden zijn’.
– Dhr. Luis: ‘Je gaat je gang maar. Zolang ik maar mag zeggen waar het écht op staat’.
– Prof. Pels: ‘Prima. Laten we afspreken dat jij me scherp houdt, terwijl ik de mens, onze organisaties en uiteindelijk de gehele menselijke beschaving onder een vergrootglas leg’.
– Dhr. Luis: ‘Wat jij wil. Maar ik zal mijn stelling met hart en ziel verdedigen’.
– Prof. Pels: ‘En ik de mijne. ik stel voor dat we in ieder geval bij het begin beginnen’.
Welke van de twee heren zou dan gelijk krijgen, denk jij?
In De mens als grens brengt auteur, spreker en veranderspecialist Bart Flos al zijn eerdere werk bij elkaar. Want of het nou gaat om individu, groep, samenleving of suprasysteem, overal zien we diepe sporen met hetzelfde signatuur: dat van de sociale groepsprimaat en jager-verzamelaar Homo sapiens. Zijn wij in staat om de onbuigzame barrières van ons bestaan te doorbreken? We gaan het zien.
Andere boeken gepubliceerd bij Uitgeverij BlijvendBeklijven:
De medewerkerstevredenheid is matig, tweederde van alle projecten mislukt, we worden overspoeld door informatie, stress en burn-out knagen aan ons levensgeluk en we klagen ons een ongeluk. We weten alles over leiden, managen en veranderen en toch groeien we tegen een mysterieuze grens aan als het gaat om onze organisatorische volwassenheid: de samenwerkingsbarrière.
Hoe komt het dat we pronken met onze soft skills, terwijl onze hard skills de boventoon voeren? Wat is de zin van samenwerken als we elkaar voortdurend tegenwerken? Zijn deze tegenstrijdige krachten fundamenteel onverenigbaar of is er nog hoop en kan de samenwerkingsparadox worden opgelost?
Met De hoogvolwassen organisatie, als aanvulling op zijn Magnus Opus De mens als grens, brengt auteur, spreker en veranderspecialist Bart Flos eerder geschrapte hoofdstukken uit Deel 1 (‘Mens en Organisatie’) weer bij elkaar in één boek. ‘Schrijven is schrappen’ zei Simon Carmiggelt en de man had gelijk. Maar ook al zijn deze hoofdstukken gesneuveld in de eindredactie, dat betekent nog niet dat ze hun toegevoegde waarde hebben verloren. Waarvan akte.
Meer weten? Klik hier.
We pompen broeikassen in de atmosfeer, vervuilen het milieu en vernietigen de biodiversiteit. Economie gaat vóór ecologie en we worden frontaal geconfronteerd met de gevolgen: het weer wordt extremer. We weten alles over de oorzaken van klimaatverandering en toch stoten we tegen een mysterieuze grens aan als het gaat om onze soortelijke volwassenheid: de bestaansbarrière.
Als we zo goed zijn in wereldwijde samenwerking, waarom blijft de temperatuur dan stijgen? Wat is de zin van overleven als we tegelijkertijd onze leefomgeving vernietigen? Zijn deze tegenstrijdige krachten fundamenteel onverenigbaar of is er nog hoop en kan de bestaansparadox worden opgelost?
Met De klimaatconfrontatie, als aanvulling op zijn Magnus Opus De mens als grens, brengt auteur, spreker en veranderspecialist Bart Flos eerder geschrapte hoofdstukken uit Deel 2 (‘Mens en Beschaving’) weer bij elkaar in één boek. ‘Schrijven is schrappen’ zei Simon Carmiggelt en de man had gelijk. Maar ook al zijn deze hoofdstukken gesneuveld in de eindredactie, dat betekent nog niet dat ze hun toegevoegde waarde hebben verloren. Waarvan akte.
Meer weten? Klik hier.
In 2015 publiceerde auteur, spreker en veranderspecialist Bart Flos zijn vijfde boek, Vooruitkijken voor gevorderden. In dit boek schetst hij een hoopvol beeld van de onbegrensde mogelijkheden van de menselijke soort Homo sapiens om haar eigen toekomst vorm te geven.
Sinds het verschijnen van dat boek is het razendsnel uit de hand gelopen met het milieu, de biodiversiteit en het klimaat. Het bracht Flos ertoe zijn zesde boek en Magnus Opus te schrijven: De mens als grens. Het was als pleidooi veel minder hoopvol, helaas, maar het bevatte nog steeds oplossingen om het tij te keren.
“Na de publicatie van De mens als grens kon ik niet vermoeden hoe snel het nog véél erger zou gaan worden. Het jaar 2023 is het jaar dat we ‘elleboog’ van de exponentiele curve zijn gepasseerd. Wat ons nu nog rest is chaos en onvoorspelbaarheid. Ik schreef er duizend posts over en die wilde ik niet verloren laten gaan in de eindeloze tijdslijnen van de sociale media”, aldus Flos.
Dit is één van de elf addenda op De mens als grens, waarin de posts in boekvorm zijn opgenomen. Het neemt je mee op een frontaal confronterende reis van onwetendheid via klimaatverandering naar overconsumptie en ineenstorting. We doorbreken daarbij samen het laatste ultieme taboe: durven te zeggen dat we te lang gewacht hebben, dat het nu te laat is en dat we de gevolgen van ons destructieve collectieve gedrag als menselijke soort lijdzaam zullen moeten ondergaan.
Meer weten? Klik hier.
In 2015, author, public speaker and change specialist Bart Flos published his fifth book, Vooruitkijken voor gevorderden (‘Futurology for Fanatics’). In this book he paints a hopeful picture of the limitless possibilities of the human species Homo sapiens to shape its own future.
Since the publication of that book, things have quickly gotten out of hand with the environment, biodiversity and climate. It prompted Flos to author his sixth book and Magnus Opus: De mens als grens (‘Our Inner Limits’). Unfortunately, as a plea, it was much less hopeful, but it still contained solutions to turn the tide.
“After the publication of Our Inner Limits, I could not have imagined how quickly things would get só much worse. The year 2023 is the year that we passed the ‘elbow’ of the exponential curve. What we are left with now is chaos and unpredictability. I authored a thousand posts about it and I didn’t want them to get lost in the endless timelines of the social media,” Flos says.
This is one of the eleven addenda to Our Inner Limits, in which Flos’s posts are included in book form. It takes you on a head-on confrontational journey from ignorance via climate change to overconsumption and collapse. Together we will break the last ultimate taboo: daring to say that we waited too long, that it is too late now and that we will have to passively suffer the consequences of our destructive collective behavior as a human species.
Meer weten? Klik hier.
Yep, we gaan er allemaal aan en jij ook! Misschien niet vandaag, maar het gaat ook geen honderd jaar meer duren. We zijn al meer dan een halve eeuw de draagkracht van onze leefomgeving aan het overschrijden. Iedere soort die dat doet zal hoe dan ook ineenstorten. De ultieme consequentie? Uitsterven.
Stel je voor: wij zijn de enige soort op aarde die de eigen ondergang versnelt. We planten ons voort als konijnen en we consumeren ons te pletter. Dat maakt ons een extreem onwetende, kortzichtige en stupide vorm van leven: een zelfmoordsoort. Dit boek vertelt je waarom dat zo is.
Auteur, spreker en veranderspecialist Bart Flos schreef in 2022 zijn Magnus Opus De mens als grens, over de onbuigzame barrières van ons bestaan. De zelfmoordsoort is een samenvatting van de eerste vier van elf addenda die daarop volgden. Dit boek neemt je mee op een frontaal confronterende reis van onwetendheid via klimaatverandering naar overconsumptie en ineenstorting. Zodat jij dadelijk niet hoeft te zeggen dat je het niet aan zag komen.
Meer weten? Klik hier.
Yep, we are all doomed, and so are you! Maybe not today, but it won’t take another hundred years either. We have been exceeding the carrying capacity of our living environment for more than half a century now. Any species that does that will inescapably collapse. The ultimate consequence? Extinction.
Consider this: we are the only species on Earth that hastens its own demise. We procreate like rabbits and we keep on consuming like there’s no tomorrow. That makes us an extremely ignorant, short-sighted and stupid form of life: a suicide kind. This book tells you why that is the case.
In 2022 public speaker and change specialist Bart Flos authored his Magnus Opus De mens als grens (‘Our Inner Limits’), about the unbending barriers of being. The Suicide Kind is a summary of the latter four of eleven addenda that followed. This book takes you on a confrontational journey from ignorance via climate change to overconsumption and collapse. It will prevent you from having to say that you didn’t see it coming.
Meer weten? Klik hier.
BlijvendBeklijven Presentaties en workshops
Ga gerust eens kijken op de website van BlijvendBeklijven. Je vindt daar naast boeken ook mogelijkheden voor presentaties en workshops zoals De mens als grens, Het rationele discours, De wetenschappelijke methode, De kunst van het uitzoomen en De kracht van de Kleine Groep. Volop mogelijkheden om je te laten inspireren maar vooral om onderling de manier waarop we discussiëren, debatteren, confronteren en conformeren te veranderen.
Bedenk: om daadwerkelijk te veranderen moeten we niet alleen als individu maar vooral ook als menselijke soort het moeilijkste doen dat er is: we moeten onze gewoontes doorbreken.