In 2015 publiceerde auteur, spreker en veranderspecialist Bart Flos zijn vijfde boek, Vooruitkijken voor gevorderden. In dit boek schetst hij een hoopvol beeld van de onbegrensde mogelijkheden van de menselijke soort Homo sapiens om haar eigen toekomst vorm te geven.
Sinds het verschijnen van dat boek is het razendsnel uit de hand gelopen met het milieu, de biodiversiteit en het klimaat. Het bracht Flos ertoe zijn zesde boek en Magnus Opus te schrijven: De mens als grens. Het was als pleidooi veel minder hoopvol, helaas, maar het bevatte nog steeds oplossingen om het tij te keren.
“Na de publicatie van De mens als grens kon ik niet vermoeden hoe snel het nog véél erger zou gaan worden. Het jaar 2023 is het jaar dat we ‘elleboog’ van de exponentiële curve zijn gepasseerd. Wat ons nu nog rest is chaos en onvoorspelbaarheid. Ik schreef er duizend posts over en die wilde ik niet verloren laten gaan in de eindeloze tijdslijnen van de sociale media”, aldus Flos.
Dit is één van de elf addenda op De mens als grens, waarin de posts in boekvorm zijn opgenomen. Het neemt je mee op een frontaal confronterende reis van onwetendheid via klimaatverandering naar overconsumptie en ineenstorting. We doorbreken daarbij samen het laatste ultieme taboe: durven te zeggen dat we te lang gewacht hebben, dat het nu te laat is en dat we de gevolgen van ons destructieve collectieve gedrag als menselijke soort lijdzaam zullen moeten ondergaan.
Addendum I – Het begin van het einde: onwetendheid
Onwetendheid is wellicht de meest bedreigende eigenschap van de menselijke soort. Zodra we beweren dat wetenschap ‘ook maar een mening is’ en wetenschappers ‘ook niet alles weten’ doen we afbreuk aan onze potentie. Samen met kortzichtigheid en stupiditeit is onwetendheid het waarlijke begin van ons collectieve einde.
Het e-boek downloaden op BOL, op managementboek of op Amazon
Publicatiedatum 1 december 2024
Addendum II – De frontale confrontatie: klimaatverandering
Klimaatverandering is samen met milieuvervuiling en biodiversiteitsverlies één van de drie grote symptomen van overconsumptie, wanneer een populatie de draagkracht van de eigen leefomgeving overschrijdt. Van deze drie symptomen slaat klimaatverandering ons het meest direct in ons gezicht. Het weer is namelijk overal om ons heen en niemand kan eraan ontsnappen.
Het e-boek downloaden op BOL, op managementboek of op Amazon
Publicatiedatum 1 december 2024
Addendum III – Het grote probleem: overconsumptie
Overshoot of overconsumptie, wanneer een populatie de draagkracht van de eigen leefomgeving overschrijdt, is een existentiële bedreiging die gemakkelijk over het hoofd wordt gezien. We zijn zo druk bezig met het bestrijden van de symptomen van overconsumptie – milieuvervuiling, biodiversiteitsverlies, klimaatverandering – dat we vergeten om dat werkelijke probleem bij de wortel aan te pakken.
Het e-boek downloaden op BOL of op managementboek
Publicatiedatum 1 december 2024
Addendum IV – Het laatste taboe: ineenstorting
Als het gaat om ‘de toestand van de wereld’ hebben we geen gebrek aan onderwerpen om te bespreken. Milieuvervuiling, vernietiging van de biodiversiteit, klimaatverandering, crisis, conflicten en oorlog; we strijden op alle fronten. Maar praten over de ineenstorting van de globale infrastructuur als gevolg van overconsumptie is het laatste taboe. Want dat gaat ons allemaal aan, overal op deze planeet.
Het e-boek downloaden op BOL, op managementboek of op Amazon
Publicatiedatum 1 december 2024